Om mig

Född och uppvuxen på ön Tjörn utanför Göteborg blev jag tidigt indoktrinerad i längdskidåkningen av min skidintresserade familj och blev också tidigt medlem i min klubb IK Stern (firade 20 år som medlem i vintras). Uppväxten bestod även av mycket annat än längdskidor. Men det mesta har inbegripit mycket aktivitet. Det har varit idrott genom orientering, fotboll och löpning men kanske framförallt mycket friluftsliv och tid ute på havet med familjen. På Tjörn har det varit många snöfattiga vintrar under barn och ungdomsåren även om de alltid varit duktiga på konstsnö inne i Göteborgsområdet. Vi har hela mitt liv tillbringat jullovet och mycket övrig tid i Mattila i Värmland där vi har stuga. Detta har gett fina veckor på riktig snö och grymma skidspår varje år. I Göteborg var vi ett riktigt gött gäng som höll på med skidor och hade tack vare framförallt farsan, enormt inspirerande och roliga skidträningar. Betoning låg på lek och ledorden att allt man kan göra utan skidor kan man även göra med skidor på fötterna.

När jag var 16 började jag på Mora skidgymnasium där jag under 4 års tid gick naturvetenskaplig linje och tränade. Skidgymnasiet var 4 väldigt utvecklande och roliga år på många sätt. Hela juniortiden bestod av mycket träning och tävling, både i rullskidor och skidor. På rullskidsidan tävlade jag både nationellt och internationellt med tre säsonger i rullskidvärldscupen, som resulterade i andraplats i totalen alla tre åren. Junioråren toppades med en plats i juniorlandslaget inför min sista juniorsäsong där jag också blev uttagen till JVM i Rumänien.

Jag bor nu i Östersund dit jag flyttade efter skidgymnasiet. Där kombinerar jag min elitsatsning med vidare studier till idrottsvetare på Mittuniversitetet. Jag har läst tre år idrottsvetenskap och har 30 hp kvar till kandidatexamen. Mittuniversitetet är även ett Riksidrottsuniversitet vilket hjälper mig att kunna kombinera studier och träning. Jag har nyss avslutat min tredje seniorsäsong i rullskidor och går nu mot fjärde säsongen som senior på längdskidor. Rullskidsäsongen som gått har varit riktigt rolig med höjdpunkten på VM i Madona där jag gjorde några av mina bästa rullskidtävlingar som senior och bl.a. åkte in på en 8de plats på den klassiska distansen. Att även ta hem totala svenska rullskidcupen var en kul bonus! Fullt fokus under sommaren och början av hösten har varit att utveckla mina kvalitéer som sprintåkare. Målet till vintern är att ta ett stort kliv i sprint för att förhoppningsvis vara och nosa på världscupplatser.

 

Snabbfakta om mig:

Född: 21 maj 1996

Hemort: Tjörn

Bor: Östersund

Klubb: IK Stern

Tränare: Mattias Persson

Största merit: 9a i fristilssprint vid JVM 2016 i Rumänien

Studier: Naturvetenskaplig gymnasieutbildning samt 150 hp Idrottsvetenskap

 

Ni kan även spana in och följa mig och min elitsatsning på sociala medier:

Instagram

Facebook

IK Stern Elit – Instagram

 

Om ni är intresserade av hur exakt jag tränar, med pulsfiler, gps-data samt info om mina träningspass, kan ni även titta in på min profil på Strava. Där lägger jag kontinuerligt upp min träning:

Strava