Om mig

Född och uppvuxen på ön Tjörn utanför Göteborg blev jag tidigt indoktrinerad i längdskidåkningen av min skidintresserade familj och blev också tidigt medlem i min klubb IK Stern. Uppväxten bestod även av mycket annat än längdskidor. Men det mesta har inbegripit mycket aktivitet. Det har varit idrott genom orientering, fotboll och löpning men kanske framförallt mycket friluftsliv och tid ute på havet med familjen. På Tjörn har det varit många snöfattiga vintrar under barn och ungdomsåren även om de alltid varit duktiga på konstsnö inne i Göteborgsområdet. Vi har hela mitt liv tillbringat jullovet och mycket övrig tid i Mattila i Värmland där vi har stuga. Detta har gett fina veckor på riktig snö och grymma skidspår varje år. I Göteborg var vi ett riktigt gött gäng som höll på med skidor och hade tack vare framförallt farsan, enormt inspirerande och roliga skidträningar. Betoning låg på lek och ledorden att allt man kan göra utan skidor kan man även göra med skidor på fötterna.

När jag var 16 började jag på Mora skidgymnasium där jag under 4 års tid gick naturvetenskaplig linje och tränade. Skidgymnasiet var 4 väldigt utvecklande och roliga år på många sätt. Hela juniortiden bestod av mycket träning och tävling, både i rullskidor och skidor. På rullskidsidan tävlade jag både nationellt och internationellt med tre säsonger i rullskidvärldscupen, som resulterade i andraplats i totalen alla tre åren. Junioråren toppades med en plats i juniorlandslaget inför min sista juniorsäsong där jag också blev uttagen till JVM i Rumänien.

Efter skidgymnasiumet drog jag ytterligare en bit norrut till Östersund där jag pluggat till idrottsvetare. Nu kombinerar jag min elitsatsning med jobb som testledare på Nationellt vintersportcentrum i Östersund samt håller längdskidkurser och lägger upp träning åt adepter genom mitt företag. Fokus ligger dock fortfarande till 100% på min elitsatsning. Jag tävlar under både sommar och vinter då jag fortsatt gillar att tävla även på rullskidor. Förutom bra träning och roliga tävlingar innebär dessutom rullskidtävlingarna fina tillfällen att synas medialt även under sommarhalvåret. Förra rullskidsäsongen var riktigt kul då jag blev uttagen till VM i Madona där jag gjorde några av mina bästa rullskidtävlingar som senior.

Vintersäsongen 2019/20 blev kortare än väntat då Corona ställde in bl.a. SM. Även rullskidtävlingarna sommaren 2020 har ställts in till större delen. Förutom några tävlingar (som SM i Lidköping) har det istället blivit fokus mot vintersäsongen. Senaste året har fullt fokus legat på att utvecklas inom skatesprint. Detta då Ulricehamn ska ha en världscup i skatesprint i vinter. Målsättningen är att bli uttagen och prestera i Ulricehamn.

Snabbfakta om mig:

Född: 21 maj 1996

Hemort: Tjörn

Bor: Östersund

Klubb: IK Stern

Största merit: 9a i fristilssprint vid JVM 2016 i Rumänien

Studier: Naturvetenskaplig gymnasieutbildning samt 165 hp Idrottsvetenskap

Meriter:

Längdskidor:

2019/2020:

12 – Gällivarepremiären 15 km klassiskt

8a – Sverigecupen Lycksele skatesprint

9a – Sverigecupen Idre skatesprint

34 – Vasaloppet

2018/2019:

16 – SM Gällivare 50 km skate

47 – Vasaloppet

2015/2016

8a – skatesprint JVM Rumänien

16 – 10 km klassiskt JVM Rumänien

Rullskidor:

2020:

1a – 15 km skate SM Lidköping

2019:

VM Madona:

8 – 20 km klassiskt

14 – 20 km fristil

14 – 200 m sprint skate

1a i totala Svenska rullskidcupen

2018:

4a i totala Världscupen

Ni kan även spana in och följa mig och min elitsatsning på sociala medier:

Instagram

Facebook

IK Stern Elit – Instagram

Om ni är intresserade av hur exakt jag tränar, med pulsfiler, gps-data samt info om mina träningspass, kan ni även titta in på min profil på Strava. Där lägger jag kontinuerligt upp min träning:

Strava

%d bloggare gillar detta: