Säsongen 2018/19

Vårkanten är här och barmarksträningen har dragit igång för fullt! Det är hög tid att sammanfatta säsongen och därför kommer nu en liten summering!

I höstas startade klubben upp en uttalad elitsatsning vilket har skapat grymma förutsättningar för oss åkare! Vi började med upptakt med våra sponsorer i Skidome och sen har det rullat på med ett gött gäng, både från aktiva och ledarsidan som har varit runt på de svenska tävlingarna. Detta har gjort att mycket mer fokus har kunnat läggas på själva tävlandet då vi har fått så bra uppbackning runtom. Gänget runt tävlingarna är verkligen en av sakerna som har gjort året så roligt!

Men säsongen 18/19 blev trots allt inte riktigt vad jag hoppades på resultatmässigt. Provade att släppa på träningen tidigare under hösten för att våga vara utvilad när säsongen började. Trots det var jag inte piggare vid säsongsstarten än tidigare. Sen rullade det på med några okej tävlingar innan juluppehåll. Där blev jag krasslig. Hann bli frisk några dagar innan Skandinavisk cup i Vuokatti och åkte dit för ett sista försök att ta mig med på U23-VM vilket slutade med en riktig bottenhelg.

Säsongen rullade vidare med GM i Landsbro som var en skön mellanhelg! Fina tävlingar och lite mer avstämd stämning var skönt som omväxling 🙂 Där lyckades jag och Carl Olander dessutom förvara vår prestigefyllda 1a plats i teamsprinten för tredje året i rad!

SM i Sundsvall fungerade något bättre med en 23:de plats på den klassiska distansen som bästa resultat. Men fortfarande ingen bra känsla i kroppen! Dock en riktigt kul vecka med ett stort gäng från Stern där vi fick ihop två herrlag och ett damlag i SM-stafetten!

Efter SM i Sundsvall bestämde jag mig för att köra en träningsperiod för att försöka få igång kroppen. Tränade några veckor ganska hårt inför Vasaloppet och först därefter kändes det som att kroppen började svara lite bättre. Också skönt att få bryta av med en annan sorts tävling där fokuset blir lite annorlunda! Hade grym service av familjen och IK Stern med morsan och farsan i spetsen med både vallning, boende och drickalangning. Jag lyckades tangera farsans bästa resultat med en 47:de plats vilket jag är väldigt nöjd med!

Kroppen svarade som bäst under säsongens sista del. Kroppen började vakna lite vid Vasaloppet och även på Volkswagen cup i Kalix och SM-avslutning i Gällivare fick jag till två av de bästa loppen i år! SM 5 milen blev helt klart årets höjdpunkt med en 16:de plats! Bästa resultatet på en 5mil men också mitt bästa resultat på senior SM så här långt!

Blev återigen sjuk över årets sista tävlingshelg i Fjälltopp och avslutningstävlingen blev därför Årefjällsloppet!

Trots en sämre säsong i spåret än vad jag hade hoppat tar jag med mig mycket från året som har gått! En sak jag tar med mig är att jag skulle varit lite mer flexibel i ändring av träningsplan. Hade en rätt struligt avslut på sommaren träningsmässigt och att släppa på träningen såpass tidigt var nog inte rätt val såhär i efterhand. Det stöds av att kroppen började svara först när jag körde en riktig träningsperiod. Min kropp gillar helt klart träning 🙂

Vad jag tar med mig mer är dessutom det grymma året med IK Stern som gör att alla tävlingshelger är roliga även om det inte alltid är en succé i spåret! Nu är jag mer laddad än någonsin att få till riktigt bra träning med bra kontinuitet i sommar med några goa rullskidtävlingar inlagda, så tar vi nya tag till vintern!

STORT TACK till IK Stern, mina sponsorer och inte minst min familj som gör min skidåkning möjlig!

Elitsatsning och annat

Då var det dags igen! Som vanligt för mig i bloggsammanhang så var det ett tag sedan senaste uppdateringen. Sitter nu på tåget hem mot Östersund efter att varit hemma (?) på Tjörn några dagar. Firade farsans kommande 60-års dag, så hela familjen var på plats. Detta innebar en kul och som vanligt fullspäckad helg med mycket umgänge och fina träningspass.

Hann även med att vara i Skidome under gårdagen där jag fick kört ett riktigt bra skatepass på förmiddagen. Jag körde totalt  i 2.25 med två intervalldrag på 20 minuter/drag i A2/tröskeltempo. Inlagt i dragen och övriga passet var även ett gäng impulser för att hitta snabba fartomslag och kunna hålla tekniken även i riktigt hög fart. Syftet med passet var främst att hitta stabilitet i tekniken och kunna slappna av i hög fart. I denna perioden av året där det sker en växling från barmark till längdskidor handlar mycket om att hitta in i tekniken och få mycket tid med kvalité på skidor utan att för den sakens skull träna ner sig för mycket. Det blir en balansgång mellan att få mycket snökontakt samtidigt som formen ska börja stiga in mot de första tävlingarna. Bara om 1,5 vecka är det ju tävlingspremiär!

På eftermiddagen körde jag ett PT-pass på 1.15 med en ganska nybliven medlem i klubben. Fokus på passet var stakteknik för att sedan öva kurvtagning sista 15 minuterna. Efter detta strömmade personer ur medelgruppen och nybörjarguppen i klubben in i Skidome. Skidome bjöd på inträdet vilket gjorde att vi kunde köra en träning med klubbens medlemmar. Så mellan 18-20 körde jag, farsan, Olof, Elin, Samuel och Jörgen uppstart på snö med nästan 40 taggade skidåkare från klubben! På träningen var det fullt fokus på teknik där vi pratade, visade och övade teknik genom teknikövningar och feedback på individnivå. Kul att få hålla i kurser med personer som verkligen är intresserade av att skidåkning och att utvecklas! Roligt också att träffa alla delar ur klubbens stora verksamhet!

I övrigt har det varit mycket på gång hela hösten! Har varit mycket på plats i Östersund och fått till bra kvalité på träningen. Minskat ner en del på mängden under denna perioden jämfört med tidigare seniorsäsonger samtidigt som jag instället har fokuserat på nyckelpass och hög kvalité. Detta för att vara tillåta mig själv att vara piggare och ha mer fart i kroppen in mot säsong. Samtidigt har skolan krävt mycket tid det sista då jag har haft datainsamling i labbet på Vintersportcentrum för min kommande C-uppsats. De sista tävlingarna i rullskidvärldscupen för säsongen har dessutom gått av stapeln vilket resulterade i en 5e plats totalt!

Men det största och roligaste är ändå uppstarten av en elitsatsning i IK Stern! Skidome och Serneke har utökat sitt samarbete med klubben och det tillsammans med klubbens övriga sponsorer har gett förutsättningarna för klubben att kunna elitsatsa fullt ut! Genom detta har klubben nu kompletterat verksamheten så att vi har alla stegen från en grym barn och ungdomsverksamhet till elitsatning på seniornivå samt den enorma bredd på motionssidan som klubben i många år varit känd för i Sverige! Riktigt roligt då det ger mig och alla andra som satsar möjlighet att stanna i IK Stern och visa att man kan komma från Göteborg och ändå räcka långt inom längdskidåkning. En spännande vinter väntar med ett grymt taggat gäng, både på åkarsidan och ledarsidan! Stort tack till klubben, alla inblandade ledare, sökare av sponsorer och alla andra som varit en del av denna utveckling! Ett enormt tack även till alla klubbens sponsorer som gör detta möjligt!

Gruppbild IK Stern Elit

Uppdatering

Hej igen!

Dags för lite uppdatering om läget och vad som händer!

Är för tillfället hemma i Östersund för att vara hemma lite längre igen. Varit ute en hel del och åkte lite hit och dit de senaste veckorna. Har haft en period då jag har haft fokus på farten i träningen och passat på att tävla de tävlingar som har gått och som jag har fått åka. Tävlingarna inleddes med Inge Bråten Memorial Race Sunne varpå det följde 3 veckor med tävlingar varje helg. Först ut var SM i Helsingborg, sedan rullskidvärldscup i Torsby och sist men inte minst rullskidvärldscupp i Madona i Lettland. Nu sist i Madona var det en tävlingshelg med: 200 m sprint skate på tävlingshjul, masstart skate 18 km på Elpex PU2 och sist individuell start på rullskidbanan i Madona 10 km på gummitvåor. Toppen resultatmässigt var masstarten där jag var 5a efter en tight spurt. Var fjärde svensk där Victor Gustafsson vann, så en rätt bra svenskdag 😉 Sprinten var som en normal 200 m sprint för mig, inte min skarpaste distans. Klassiska loppet på söndagen var däremot en lite sämre dag, slutade 8a men var aldrig riktigt med i tävlingen och lite väl långt efter Robin Norum som vann. Som vanligt enormt roligt att vara med rullskidlandslaget och tävla! Gött gäng, fina tävlingar och bra resultat av hela gänget  🙂

För mig ger det mycket att tävla på rullskidor och det är ett viktigt moment i min träning. Under sommaren är det stort fokus på mängd och att jaga timmar i längdskidsverige, något även jag själv präglas av. Det gör ofta att det blir mycket fokus på mängd samt att intervallerna blir nästan uteslutande kring mjölksyretröskeln. För mig blir tävlingarna ett lagom avbrott där jag kan lägga fullt fokus på farten och där jag får pressa mig till max även under barmarksperioden. Däremot  formtoppar jag aldrig till dessa tävlingar utan de ligger som en del i barmarksperiodens tuffa träningsblock. Under rullskidtävlingarna får man även jobba mycket med teknik och taktik. Rullskidloppen går oftast fort och då man kan ligga närmre varandra än på skidor blir det taktiska momentet mycket viktigare. Dessutom tycker jag att det är sjukt roligt! Kring rullskidtävlingarna är det en skön atmosfär där det inte är lika mycket hemlighetsmakeri som på vintern och folk är mer avslappnade. Det roligaste är att vara runt med rullskidlandslaget som de senaste tävlingarna i Torsby och Madona. Alltid kul helger med mycket umgänge, bra tävlingar och go stämning och i stort sätt alltid bra resultat av svenskarna.

Efter Madona har jag hunnit mellanlanda med några fina dagar på Tjörn och dessutom 2 goa dagar i Mattila med Julia. Härnäst väntar 10 dagar i Östersund med riktigt hård och fin träning är tanken! Nedan lite bilder från de senaste veckorna! Ha de gött!

 

Hemsidefix!

Halloj!

Tyckte att det var på tiden att jag tog tag i mina sociala kanaler och kom igång med en hemsida. Här kommer jag att lägga upp info om vad jag gör i min vardag gällande träning, skidåkning och hur jag som elitsatsande och studerande lägger upp livet i stort. Detta dyker upp på denna bloggsidan.

En annan viktig del är att jag kommer att marknadsföra de samarbeten och sponsorer som möjliggör min satsning, samt genom hemsidan sköta mitt företag. Jag har startat upp ett företag där jag i första hand kommer att hålla i teknikkurser inom längdskidor och rullskidor. Jag kommer så småningom även rikta in mig mot träningsupplägg och andra delar i träning samt föreläsningar om och kring träning.

Mer info kommer inom kort!

Hörs!